Hogere Zeevaartschool logo

Female Xtreme op de Olympische Spelen

Isaura aan het stuur in Tokyo

Isaura01

’s Ochtends examen afleggen op de Hogere Zeevaartschool om dezelfde avond nog te vertrekken naar Cascais (Portugal) voor een zeilregatta; dat is hoe deze dag er voor Isaura Maenhaut uitziet. Met het ticket voor Tokyo op zak is ze in volle voorbereiding voor de aankomende Olympische Spelen. Samen met haar teamgenoot Anouk Geurts zal ze er in de klasse  “49er Female Xtreme (FX)” meedingen naar een mooie plaats in het klassement en wie weet…het podium. We spraken haar voor vertrek en kwamen er achter hoe ze in de combinatie van topsport en een pittige studie toch het hoofd koel weet te houden.

Op welke leeftijd ben je voor het eerst het water opgegaan?

Ik ben met zeilen begonnen toen ik zeven jaar oud was, tijdens een vakantiekamp in Heusden. Drie jaar later deed ik al mee aan internationale wedstrijden, vooral in Nederland. Toen ik op mijn 18de in Antwerpen ging studeren ben ik bij het nationale team gekomen.

Als team mikte je aanvankelijk op deelname aan de Spelen van 2024. Hoe is het zo snel kunnen gaan?

De Spelen in Parijs waren eigenlijk het doel. Een jaar voor de geplande kwalificatie voor Tokyo 2020 heb ik met Anouk het team gevormd voor de boot waarmee we nu zeilen. Deze boot is behoorlijk technisch en het vergde wel wat tijd voordat we die onder controle kregen. Daarom leek het aanvankelijk niet realistisch om al deel te nemen aan de Spelen in 2020. Maar door de corona-uitbraak hadden we onverwacht een extra jaar om ons voor te bereiden en dat is in ons voordeel uitgevallen.

In maart hadden we in Lanzarote de kans om ons te kwalificeren. Bij deze regatta namen heel wat andere teams deel die meer ervaring hadden, dus we wilden onszelf niet teveel druk opleggen. We gingen onbezorgd voor een goede ranking. Dit heeft ons uiteindelijk wel geholpen om rustig te blijven en ons ding te doen, met een plaatsing voor de Spelen in Tokyo als resultaat.

Luca Bursic 1

Wat geeft jou de grootste kick als je op het water bent?

De zeilboot (49erFX) zelf is gewoon al super leuk. Het was voor mij al langere tijd een droom om hiermee te kunnen zeilen. Je loopt eigenlijk op de boot, die heel onstabiel is. Daarnaast is het een uitdaging om een parcour steeds goed af te leggen. Doordat het snel gaat en ook fout kan gaan (je kunt crashen), is het een echte ‘on the edge’ sport, met flink wat drama. Best wel spannend. Ook het racen vind ik tof. Het is iedere keer een tactisch spel met de wind, de stroming en je positie ten opzichte van je tegenspelers. Door bepaalde bewegingen en switches kun je andere boten inhalen.

Wat is jouw rol in het team?

Ik ben de stuurvrouw. Anouk is de bemanning en zij heeft alle touwen in handen. Ze heeft daarbij de rol om de boot snelheid te geven terwijl ik de beslissingen maak over waar we naartoe zeilen. Maar het meeste is gewoon samenwerken, we overleggen constant en dat maakt het net leuk. We zijn ook met twee begonnen in deze klasse en hebben dus samen geleerd hoe alles in elkaar zat. 

Als stuurvrouw heb je ook nog eens een maritieme studie gekozen. Komt dat van pas op het water?

De passie heb ik zowel voor de sport als de studie. Het is niet zo dat ik met het zeilen per se een voordeel heb binnen de opleiding. Het is wel leuk dat het verbonden is want je bent altijd bezig met het water en alles daarrond. Vakken als meteo helpen bijvoorbeeld wel om een beter overzicht te hebben tijdens het zeilen.

Sailing Energy 5

Wanneer wist je dat je nautische wetenschappen wilde studeren?

Aanvankelijk was vooral mijn vader heel enthousiast over die opleiding (lacht). Hij had het destijds zelf willen studeren, maar dat liep anders. Op de SID-in ben ik in gesprek geraakt aan de stand van de Hogere Zeevaartschool en daar hebben ze me overtuigd. Alle vakken interesseren mij wel echt, ook al weet ik nog niet zeker precies wat ik er later zelf mee ga doen.

Je doet je studies met een topsportstatuut. Een pittige combinatie?

Ja, het is niet gemakkelijk. Ook omdat je in deze opleiding met verplichte aanwezigheden zit voor bepaalde vakken. De zeilplanning ligt vast en is opgemaakt in functie van de wedstrijden. Wanneer dit schema bijvoorbeeld samenvalt met een labo dan zorgt het wel voor een grote puzzel. Het vraagt ook flexibiliteit van de docenten om het rond te krijgen. Maar tot nu toe is dat steeds redelijk goed gelukt. 

Ik ben tijdens het jaar zo’n 220 dagen in het buitenland, dus ik ben niet zo vaak op de campus. Daarbij ben ik heel erg blij met de steun van studiegenoten die cursussen, noties en oefeningen met me delen. Zonder die hulp zou het me niet lukken denk ik.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Zolang het goed gaat met het zeilen wil ik sowieso eerst voor m’n sportcarrière gaan. Ondertussen wil ik uiteraard m’n studie verder afronden. Nadien ga ik nog eens goed moeten bekijken wat de opties zijn. Ik zou heel graag in de maritieme sector willen blijven, die vind ik erg boeiend. Nautische wetenschappen draait uiteindelijk voor een groot deel rond de job aan boord. Tot nu toe heb ik vanwege mijn sportschema nog geen stages aan boord kunnen doen en ik ben dus benieuwd om ook daar ervaring in op te doen. 

Tot slot; wanneer vertrek je naar Tokyo?

Op 7 juli vertrekken we en onze eerste Olympische wedstrijd staat op de kalender voor 27 juli. Wie weet zeilen we op 2 augustus mee in de medal race. We zetten onszelf geen doel, we gaan naar de Spelen om ervaring op te doen en op ons niveau te presteren. We zijn blij wanneer we alles gegeven hebben en we zullen daar wel zien waar we uitkomen. In 2024 kunnen we er dan hopelijk nog sterker staan.

Supporter Isaura en Anouk naar het podium in Tokyo.

> Volg hen via Instagram en Facebook

> Bekijk ook zeker > de reportage op Sporza

Sailing Energy 2

Terug naar nieuws