Hogere Zeevaartschool logo

HZS haalt TETRA-project binnen met ELGAS

Hoe goed is de luchtkwaliteit in de accommodaties van schepen?

2019.11.25 ELGAS foto schip

 

De complexe logistieke transportketens waarmee we elke dag bewust of onbewust in aanraking komen, spelen een sleutelrol in onze welvaart. Deze transportketens maken gebruik van vrachtwagens, treinen en schepen, waarbij de bijdrage van zeevaart (36.8%) en binnenscheepvaart (3.7%) in het goederentransport substantieel is. Een belangrijk verschil tussen scheepsvaart en andere transportvormen is het lange verblijf van varend personeel op hun schip. Hierdoor kunnen deze personen niet alleen tijdens het werk in contact met uitlaatgassen of cargodampen komen, maar mogelijks ook tijdens hun vrije tijd.

 

VLAIO heeft het TETRA-project ELGAS “Effecten van Luchtkwaliteit op de Gezondheid in Accommodaties van Schepen: Monitoring van omgevingsparameters, risicoanalyse en aanbevelingen” goedgekeurd, waarvan de Hogere Zeevaartschool coördinator is. Het ELGAS-project richt zich op de bezorgdheid van varend personeel rond luchtkwaliteit en hun gezondheid.

 

Technologie die we willen ontwikkelen

De Hogere Zeevaartschool, Karel De Grote hogeschool en het VITO willen met ondersteuning van organisaties en bedrijven uit de maritieme en IoT sector een performant meetsysteem ontwikkelen dat de mate van luchtvervuiling kan evalueren om potentiële gezondheidsrisico’s bij varend personeel beter te kunnen inschatten. Wij zullen het meetsysteem in meerdere accommodaties plaatsen en in real-time de belangrijkste polluenten in kaart brengen. Het resultaat van deze metingen is een datamatrix die alle gemeten omgevingsparameters samenbrengt. Daarnaast ontwikkelen we een algoritme dat het meetsysteem toelaat om de datamatrix in real-time naar een eenduidige index te vertalen. Deze index beschrijft de risico’s van luchtkwaliteit op onze gezondheid. Op basis van deze metingen kunnen we voorstellen formuleren om de luchtkwaliteit in accommodaties te verbeteren.

 

platform NL

 

Interesse?

Het ELGAS-project wil gevalideerde en direct bruikbare concepten of prototypes ontwikkelen, die op de noden van een ruime groep ondernemingen en/of social profit organisaties inspelen. Dit kan alleen in nauwe samenwerking met bedrijven en organisaties. Heb je interesse om met ons samen te werken? Neem dan contact met ons op. Wij zijn continu op zoek naar organisaties en bedrijven die onze technologie willen gebruiken en / of hieruit willen leren.

 

Contact

Dr. Olivier Schalm 

Wetenschappelijk adviseur HZS

tel. 03-205 64 45

olivier.schalm@hzs.be

Terug naar nieuws