Hogere Zeevaartschool logo

Onze onderzoekers

Kapitein Dr. Kris De Baere (° 1958) heeft een langdurige relatie met de Antwerpse Zeevaartschool. Hij begon er als student in 1977 en behaalde in 1988 een academische master in de Nautische Wetenschappen en in 1990 zijn titel van Kapitein ter lange omvaart. Na 15 jaar op zee, voornamelijk aan boord van olie- en chemicaliëntankers, keerde hij als docent terug naar de AMA om zijn liefde voor de zee, vermengd met veel kennis en ervaring, door te geven. Tussen 1993 en 2015 was hij decaan van de faculteit Nautische Wetenschappen. In 2007 startte hij samen met Dr. Verstraelen en Dr. Potters de corrosie-onderzoeksgroep en in 2011 werd zijn onderzoekswerk bekroond met een PhD - In situ studie naar de significante parameters die corrosie in ballasttanks aan boord van koopvaardijschepen beheersen.Wanneer hij geen lezingen geeft, in ballasttanks op en neer klimt, vergaderingen bijwoont of artikelen schrijft, raakt hij betoverd door antieke maritieme memorabilia en probeert hij de meest opwindende collectie ter wereld samen te stellen (en dat is een sterk understatement).

 

kris

Dr. Geert Potters (° 1976) maakt deel uit van het corrosieteam van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen, en is tegelijk Coördinator Onderzoek voor de hele instelling. Oorspronkelijk niet opgeleid als maritiem wetenschapper maar als plantenfysioloog, verdedigde hij een doctoraat op het gebied van antioxidanten en plantengroei, en ging verder met onderzoek naar het gebruik van bamboe in een duurzame groene economie. Als trotse inwoner van Europa's (op een na) grootste haven vond hij echter zijn weg naar de maritieme sector, hielp bij het opzetten van het corrosieteam in 2007, was co-auteur van een behoorlijke hoeveelheid publicaties over het onderwerp en was mentor voor twee proefschriften in Nautische Wetenschappen aan de Academie. Momenteel zoekt hij verbindingen tussen biologie (micro-organismen) en de scheepvaartwereld, en probeert hij toekomstige kapiteins betrokken en enthousiast te maken voor duurzame ontwikkeling en een groenere wereld. Hij schrijft voor een populair wetenschappelijke blog, podcast, zingt (maar niet in het lab) en verwart eerlijke zeilers graag met woorden als "multivariate statistiek", "omgevingsmetagenomica" en "impactfactor".

geert

Dra. ir. Remke Willemen (° 1976) stapte als tiener in de maritieme sector via de zeilwereld. Ze studeerde in 1998 af in de Nautische Wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool, maar vervolgde haar studie en behaalde een ingenieursdiploma Maritieme Technologie aan de Technische Universiteit in Delft. Haar professionele carrière begon als landmeter en ze monsterde in 2012 aan als docent op de HZS. Kort daarna vervolledigde ze AMACORT en begon ze sinds november 2013 aan haar proefschrift over 'de invloed van het aanbrengen van een coating in ballast tanks van schepen op de corrosieweerstand van coatings ".

 remke

Drs. Raf Meskens (° 1968) behaalde in 2008 het diploma van Master in de Nautische Wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool te Antwerpen. Hij behaalde een aanvullend diploma in Veiligheids- en Milieutechnologie, bij Agoria, Sectorfederatie van de Technologische Industrie. Na zijn maritieme carrière, met een laatste rang van Second Officer, met een aantal jaren aan boord van bulkcarriers, veerboten en baggerschepen, vervolgde hij een carrière aan wal, eerst tien jaar als P&I Surveyor en later als hoofd Logistiek, Veiligheid en Milieu bij Antwerp Ship Repair. In 2009 trad hij toe tot de gemeenschap van de HZS als docent, en in 2013 vervoegde hij het corrosieteam en begon aan zijn proefschrift over "aangroeiwerende bescherming op de scheepsromp - evaluatie van recente ontwikkelingen en formulering van innovatieve alternatieven ".

 raf

Dr. Deirdre Luyckx (° 1977) werd opgeleid als wiskundige en behaalde een doctoraat in de eindige meetkunde en een masterdiploma in statistische data-analyse aan de Universiteit Gent. In 2007 begon ze als docent aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen en stapte zo in de fascinerende maritieme sector. Sindsdien is ze betrokken bij het versterken van de wiskundige en statistische grondslagen van onderzoek en onderwijs op de HZS. Na een aantal jaren van samenwerking op de achtergrond met leden van AMACORT en co-auteur van enkele publicaties, vervoegde ze het team, om haar rol van statistisch en wiskundig geweten van het team ten volle uit te spelen.

 deirdre

Dra. Katrijn Verhasselt (° 1992) behaalde in 2013 haar Master in Nautische Wetenschappen aan de Zeevaartschool. Daarna studeerde ze natuurkunde aan de Universiteit Antwerpen en behaalde ze in 2016 haar Master in Science. Ze werkte 3 jaar voor de Koninklijke Sterrenwacht van België. alvorens terug te keren naar de Zeevaartschool. In januari 2020 vervoegde ze AMACORT en begon ze te werken aan haar doctoraatsonderzoek “Lange termijnscorrosie van gasgranaten”, gesitueerd binnen het DISARM-project.

 

katrijn

Drs. Ewoud De Meyer (° 1998) behaalde in 2020 het diploma van Master in de Nautische Wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen. Hij schreef zijn masterproef over de aangroeiwerende werking van coatings en raakte gepassioneerd door corrosie en coatings.

 

ewoud