Hogere Zeevaartschool logo

Schoolgebouw

banner gebouw

In 1929 besliste de Belgische Zeevaartvereniging, onder voorzitterschap van Armand Grisar, om een nationale wedstrijd uit te schrijven voor het ontwerpen van een ruim schoolgebouw.  De stad Antwerpen stelde een terrein ten noorden van de Royerssluis ter beschikking. De architecten Van Kriekinge - vader Josse en zoon Maurice - wonnen de wedstrijd met hun Mercator-project.

Op 23 juli 1931 werd de eerste steen gelegd door Philip Van Isacker, de toenmalige Minister van Verkeerswezen. Het schoolgebouw werd einde 1932 in gebruik genomen. In 1959 werd aan de noordoostzijde een vleugel aangebouwd. In de loop van de jaren werden intern verscheidene veranderingen aangebracht, maar het specifieke karakter van dit typische gebouw van het interbellum bleef bewaard.

 

gebouw foto01De Raadzaal werd versierd met een prachtig wandschilderij op hout, ingelegd met bladgoud, van de hand van René De Pauw. gebouw foto02In de inkomhal werden twee opvallende wandschilderijen aangebracht, van de hand van de marineschilders Taf Wallet en Julien Creytens. Er bevindt zich ook een bronzen beeld van Willy Kreitz.
gebouw foto03Regelmatig wordt de verouderde infrastructuur vervangen door goed uitgeruste leslokalen. gebouw foto04Zo werd bijvoorbeeld de voormalige zeemanschapzaal omgebouwd tot een moderne aula.