Hogere Zeevaartschool logo

Studentendienst – STUVO

 

Als dienst Studentenvoorzieningen (STUVO) helpen we je graag bij diverse vragen. We begeleiden en ondersteunen je bij het zoeken naar oplossingen.


STUVO-studentenbegeleiders: Sylvia Adriaenssens en Isabelle Dekkers.

Contacteer ons via stuvo@hzs.be 

Volg HZS STUVO op Facebook


Bij STUVO kan je terecht voor:

Ook kun je als student aan de HZS gebruik maken van heel wat voorzieningen*. STUVO maakt je hierin graag wegwijs:

* Deze voorzieningen zijn toegankelijk voor alle studenten binnen de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA)

 

Financiële ondersteuning

De studentenbegeleiders bekijken je inkomsten en uitgaven, verstrekken informatie over studietoelagen en andere beurzen, kinderbijslag, onderhoudsgeld, belastingen, e.d.
Ze kunnen je helpen met het invullen van formulieren en de opvolging van je dossier.
Bij acute financiële problemen van korte duur kun je – mits inachtneming van de einddatum van betaling - eventueel je inschrijvingsgeld en stagegeld gespreid betalen, een voorschot op je studietoelage en/of een lening krijgen.
Indien je structureel onvoldoende inkomen hebt, kan je daarbij nog een STUVO-beurs krijgen.

Juridisch advies

Je kan o.a. juridisch advies krijgen over huurproblemen, onderhoudsplicht van ouders of OCMW, arbeidsovereenkomsten voor studenten, samenwonen, huwelijk, echtscheiding, wacht- en werkloosheidsuitkeringen, rechten en plichten van de student.

Studiebegeleiding

Soms wil het studeren niet lukken. Het waarom is niet altijd duidelijk; je vraagt je bijvoorbeeld af waarom de studieresultaten tegenvallen, of je de opleiding wel aankunt, hoe je van de examenvrees afkomt, enz.
De studentenbegeleiders proberen samen met jou een diagnose te stellen en hulp te bieden. Je kan ook bij hen terecht om een studieplanning op te stellen.

Administratieve begeleiding van buitenlandse studenten (niet-EU)

Buitenlandse studenten moeten een aantal administratieve procedures in acht nemen om in België te studeren en/of te werken.
De studiebegeleiders kunnen je, bij voorbeeld, nuttige informatie bezorgen voor het bekomen van een verblijfsvergunning of een arbeidskaart C (nodig wanneer je een studentenjob wil uitoefenen).

Studentenkamers

Indien je in Antwerpen een studentenkamer zoekt kun je nuttig gebruik maken van Kotweb.
Kotweb (www.studentkotweb.be) is een samenwerkingsproject rond studentenhuisvesting waaraan alle Antwerpse hogescholen en de universiteit meewerken.
Je kan aan de hand van selectiecriteria een woning vinden rekening houdend met jouw wensen en budget. Op de Kotweb-site vind je ook allerhande info over "op kot gaan".
Huur best een kamer of studio via Kotweb want om in het adressenbestand opgenomen te blijven moeten de kamers voldoen aan de veiligheidsnormen van de stad Antwerpen, de Kotweb-huurovereenkomst gebruiken en een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding bieden.

Studentenjobs

Op de website van VDAB (www.vdab.be) vind je een online databank met vacatures voor studentenjobs. Meer informatie hierover kan je bekomen bij de studentenbegeleiders.

Psychosociale begeleiding

Heb je psychologische hulp nodig? Neem dan eerst contact op met de studentenbegeleiders.
Indien nodig brengen ze je dankzij een uniek samenwerkingsverband, Psynet (www.psy-net.be), in contact met externe therapeuten of centra voor geestelijke gezondheidszorg.
Naast het aanbod van individuele begeleiding bestaat er voor sommige problemen een uitgebreid aanbod van groepstrainingen binnen de instellingen en campussen van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Zo zijn er, bij voorbeeld, assertiviteitstrainingen, faalangsttrainingen, relaxatietrainingen en selfmanagementtrainingen.

Fietsverhuur

Wat zou je als student beginnen zonder fiets? Fietshaven verhuurt knalgele city-bikes met zeven versnellingen en twee sloten. Voor tien maanden betaal je, dankzij de steun van de studentenvoorzieningen, slechts 75 euro, nazicht en herstel inbegrepen. Meer informatie en reserveringen: ga naar http://www.levanto.be/studentenfiets.

Cultuur en sport

Er zijn verschillende culturele activiteiten in Antwerpen. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw voorstel rond cultuur voor studenten.

Voor de muzikale studenten is er ook de Antwerpse Studentenharmonie waar je je kan bij aansluiten op http://www.antwerpsestudentenharmonie.be/.

De sportsticker is jouw toegangskaart tot het gigantische en gevarieerde sportaanbod voor de Antwerpse studenten. Van beginner tot topsporter, van gelegenheidssporter tot competitiebeest, individueel of in team, je vindt er beslist je ding.
Deelnemen doe je gratis of aan studentvriendelijke prijzen !! Het volledige sportaanbod vindt je op www.sportsticker.be. De sportsticker kost 18 €. Meer informatie hierover bij de sportverantwoordelijke van STUVO.

 

logo-STUVO