Nautische wetenschappen

Van integraalrekenen tot hydrografie, van elektriciteit tot managementtechnieken en maritiem recht. We vuren de komende drie à vier jaar een heel breed spectrum aan vakken op je af. Ready? Set. Go!
On board

Nautische wetenschappen

Een overzicht van je studie

Waarom deze opleiding zo'n rijk gamma aan vakken vereist? Simpel: als kapitein heb je straks geen hulplijn en moet je alle uitdagingen zélf de baas kunnen. Dat vraagt om stressbestendigheid en verantwoordelijkheid, maar ook om een pak kennis. Lees 'kapitein' gerust als 'captain of industry' trouwens. Want de kans is groot dat je vroeg of laat aan het roer van een bedrijf komt te staan, in plaats van dat van een schip.

Leren varen – We leren je in de eerste plaats alles over de instrumenten aan boord, over zeevaartkunde, kaartwerk en manoeuvreren. Maar je weet straks ook alles over de verschillende soorten lading en hoe ze aan boord moeten geladen en gelost worden. Bij het vervoer van goederen horen ook veel documenten en inspecties en moet er gehandeld worden volgens internationale verdragen – ook die ken je straks allemaal.

 

Leren omgaan met incidenten – Je krijgt ook een doorgedreven veiligheidsopleiding. Zodat je weet wat je moet doen als je schip in brand staat of als een bemanningslid in het water terecht komt. Dat doen we niet alleen via theoretische vakken, maar ook aan de hand van een doorgedreven vaardigheidstraining doorheen de opleiding, in laboratoria en op simulatoren.

 

Leren innoveren – Naarmate je studie vordert, bestudeer je ook nieuwe ontwikkelingen in de zeevaart, zoals de navigatie in ijsgebieden die door de opwarming van de aarde vrijkomen. Of het gebruik van alternatieve brandstoffen ter vervanging van de traditionele brandstof. Je voelt ons al komen: dat verwerf je niet zonder een brede wetenschappelijke basis wiskunde, fysica en scheikunde.

 

Leren managen – Tot slot krijg je ook een brede achtergrond mee in de economie, zeerecht, communicatie en zelfs in het uitvoeren van innovatief onderzoek. Een schip is een microgemeenschap, waar bemanningsleden van verschillende nationaliteiten en culturen samen leven op een beperkte oppervlakte. Als student ontwikkel je daarom vaardigheden om intermenselijke verschillen te beheersen.

 

Studenten in opleiding

  • On board
  • On board
  • On board
  • On board

Uur per uur

Zin om nu al wat dieper te duiken in je lessenpakket of om je voor te bereiden op de start? In de studiegids vind je veel meer informatie. Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Dr. Rowan Van Schaeren ~